Gümüş Nasıl Temizlenir? Gümüş Temizleme Yöntemleri Nelerdir? 

Gümüş takılar; tozdan, kirden, terden ve daha birçok dış etkenlerden dolayı zamanla kirlenebilir ve kararabilir. Gümüş takıların kullanım sıklığı, kirlenmesini ve kararmasını hızlandırabilir. Bu yüzden gümüş takı tercih eden kişilerin; gümüş takılar nasıl temizlenir ve nasıl parlatılır sorularının cevaplarını bilmesi önemlidir.


Gümüş Temizleme Yöntemleri Nelerdir? 


Gümüş takılar zamanla kirlenerek ve karararak; renk değiştirebilir, parıltısını kaybedebilir. Evde bulunan karbonat, amonyak, bulaşık deterjanı, diş macunu, tuz, sabun, sirkeli su, limon gibi malzemelerle bu takılar pratik bir şekilde temizlenebilir ve parlatılabilir. Hızlı bir şekilde etkili sonuçlar alınabilir.


Kararan Gümüş Evde Nasıl Temizlenir? 


Gümüş takıları temizlemede diş macunu oldukça etkilidir. İlk olarak bir diş fırçasının ya da bezin üzerine bir miktar diş macunu sürülür. Ardından gümüş takılar hafifçe ovulur ve su dolu bir kabın içerisinde 30 dakika bekletilir. Süre dolduktan sonra takılar sudan çıkarılır, durulanır ve bir bez ile kurulanır. 


Karbonat ve sirkeli su, gümüş takıları temizler ve ilk günkü parlaklığına kavuşmasına yardımcı olur. Gümüş takıyı temizlemek için su dolu bir kabın içine, 2 yemek kaşığı sirke ve 2 yemek kaşığı karbonat eklenir. Gümüşler bu kabın içinde 30 dakika bekletilir. Sonrasında takılar durulanır ve bir bez ile kurulanır. 


Asidik bir yapıya sahip olan limon da gümüş takıları temizlemek için sıklıkla tercih edilir. Ayrıca limon, takıları temizlemenin yanı sıra parlatma işlevi de gösterir. 2 yemek kaşığı limon suyu ile 1 yemek kaşığı tuz, su dolu bir kabın içine eklenir. Gümüş takılar limon ve tuz ile oluşturulan bu karışımın içinde 30 dakika bekletildikten sonra durulanır ve kurulanır.


Renk açma ve temizleme özelliklerine sahip olan amonyak, gümüş takıları da temizlemede ve parlatmada kullanılır. Takının sığacağı su dolu bir kabın içine 1 yemek kaşığı kadar amonyak eklenir ve 30 dakika kadar beklenir. Daha sonrasında gümüş takı, sudan geçirilir ve nemli bir bez ile kurulanır.  


Gümüş Temizlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? 


Gümüş takıların zarar görmemesi için nazik hareket edilmelidir. Alyans, kolye, küpe, yüzük, bileklik gibi tüm gümüş aksesuarlar temizlenebilir ancak kullanılan malzemelerin ölçülerine dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde değerli takılar, önemli zararlar görebilir ya da yağ ve kirden arınmayarak temizlenmeyebilir. Eski parlaklığına kavuşamayabilir.  


Gümüş takılar kullanım sıklığına ve kullanım şekline bağlı olarak zamanla aşınabilirler. Bu durumda takıları temizlemeye çalışmak daha çok zarar verir. Bu nedenle eğer gümüş takılarda bir aşınma varsa temizlemeye çalışmak yerine gümüş kaplatılması gerekir. 


Birçok kişi gümüş takıları temizlemede diş macunu yöntemini tercih etmektedir fakat bu yöntem takılara temizlik ve parlaklık sunsa da uzun vadede gümüşlere zarar verebilir. 


Gümüşleri temizlerken kullanılan bez, sünger ya da fırçalar da oldukça önemlidir. Bu malzemelerin gümüş takılara zarar vermemesi için yumuşak formlara sahip olması gerekir.

Yorum yap