Malakit Taşı Nedir? Malakit Taşı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Malahit olarak da bilinen malakit taşı; bakır karbonattan oluşan, parlak yeşil bir renge sahip, doğada bulunan bakır cevheridir. Bakır karbonatın ve farklı minerallerin yüzyıllar içerisinde yaşadığı kimyasal ve fiziksel etkileşimin sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu değerli taş; binlerce yıldır firavunların taçlarında, Rus çarlarının saraylarında ve daha birçok yerde kullanılmış; göz alıcı görünümü ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır.
Malakit Taşının Başlıca Özellikleri Nelerdir? Nasıl Görünür?
Parlak yeşil rengiyle eşsiz bir görünüme sahip olan malakit taşının üzerinde ince siyah çizgiler bulunur ve fazla sert olmayan bir yapısı vardır. Taşın üzerinde çok belirgin ve kalın siyah çizgiler varsa bu, taşın sahte olduğu anlamına gelebilir. Bu nedenle dikkat etmek gerekir. Takı sektörü tarafından sıklıkla tercih edilen malakit taşının; sakinleştirici etkisi vardır ve negatif duyguları pozitife çevirmesiyle bilinir. Ayrıca vücudu rahatlatma, uykuya rahat dalma; suçluluk, korku, cesaretsizlik gibi duygulardan arınma, hafızayı güçlendirme, ağrıları kesme gibi özelliklere de sahiptir. Arınma ve koruma taşı olarak da bilinen malakit taşı; çakraları dengeler ve temizler. Bu yüzden yoga ve meditasyon gibi ritüellerde sıklıkla kullanılır. Malakit taşı; terazi, akrep ve oğlak burçları ile uyumludur.
Malakit Taşı Nasıl Anlaşılır?
Malakit taşını diğer taşlardan ayrıştıran birçok özellik vardır. Malakit taşı; parlak yeşil tonlarına ve yarı şeffaf dokuya sahiptir. Bu taşın üzerinde doğal ince siyah çizgiler bulunur. 3,5-4 aralığında bir sertlik derecesi olan malakit taşı, kolay kırılabilen bir taştır. Bu nedenle de kolayca şekil verilerek takılarda kullanılır. Malakit taşı, ısı kaynağına yaklaştırıldığında kararma yaşayabilir.
Malakit Taşı Nerelerde Bulunur?
Malakit taşı; Macaristan, Rusya, Almanya, Sibirya, ABD, Türkiye, Güney ve Batı Afrika’da bulunur. Türkiye özeline baktığımızda, malakit taşı yoğunlukla Karadeniz Bölgesi’nde yer alır. Bakır madenleri ve rezervlerinin yanı sıra çinko ve kurşun ocaklarında da malakit taşı bulunmaktadır. Doğal halinde böbreğe benzeyen, yuvarlak bir yapısı bulunan malakit taşı, işlenerek farklı alanlarda kullanılır.
Malakit Taşının Kullanım Alanları Nelerdir?
Malakit taşı, sert olmayan bir yapıya sahip olduğu için kolayca tıraşlanabilir ve parlatılabilir. Parlak bir yapısı bulunsa da cilalama işlemi ile daha da parlak bir görünüme kavuşabilir. Bu yüzden de mücevhercilik ve sedefçilikte sıklıkla kullanılır. Ayrıca süs eşyası tasarımında da malakit taşının önemli bir yeri vardır.