14 Ayar Altın Nedir? 14 Ayar Altın Özellikleri

Altın hem takı olarak hem de yatırım aracı olarak insanlar tarafından oldukça tercih edilen değerli bir madendir. Altın, saf halinde parlak sarı renge sahiptir ve ilk çağlardan beri çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Dayanıklılığı ve kolay işlenebilmesi sayesinde takılarda sıklıkla tercih edilir. Ayrıca altın, havadan ve sudan etkilenmediği için kararmaz ve paslanmaz. Bu yüzden de 14 ayar altın takılar, doğru şekilde korunduklarında ve gerekli bakımlar yapıldığında ilk günkü görünümünü korurlar.

Takı sektöründe kullanılan ‘ayar’ kelimesi altının saflığını gösterir. Altın ile karıştırılan gümüş, bakır, nikel gibi madenler ise altının saflığını yani ayarını etkiler. Bu da altın takıların fiyatı üzerinde etkilidir.14 ayar altın; kolye, küpe, bileklik, yüzük gibi birçok aksesuarda kullanılır ve daha yüksek ayardaki takılara göre daha uygun fiyatlarla satışa sunulur.

14 Ayar Altın Üzerinde Ne Yazar?

Altın takıların üzerinde milyem değerleri yazar. Milyem, altının saflığının 1000 üzerinden değerlendirilmesidir. Bu değerlendirme için altın takının içerisindeki saf altın miktarı, toplam kütleye bölünür ve 1000 ile çarpılır. Bir takının üzerinde 999 rakamını gördüğünüzde takının 24 ayar altın olduğunu, 916 rakamını gördüğünüzde 22 ayar altın olduğunu, 750 rakamını gördüğünüzde 18 ayar altın olduğunu, 585 rakamını gördüğünüzde ise 14 ayar altın olduğunu anlayabilirsiniz. Ayrıca altın takıların ayarları bazen karatın kısaltması olan ‘k’ harfi ile takının üzerinde belirtilir. Milyem değeri yerine 24 ayar altınlarda 24k, 22 ayar altınlarda 22k, 18 ayar altınlarda 18k, 14 ayar altınlarda ise 14k ibaresini görebilirsiniz.

14 Ayar Altın Kaç Milyemdir?

14 ayar altının milyem değeri; 585’tir.

14 Ayar Altın ile 22 Ayar Altın Arasındaki Fark Nedir?

Altının saflığını belirten ayar, altın takılar arasında farklar oluşmasına neden olur. 14 ayar altının saflık oranı %58,5’dir ve milyem değeri 585’tir. 22 ayar altının ise saflık oranı %91,6’dır ve milyem değeri 916’dır. Altın takıların saflığı yani ayarı, fiyatı etkileyen önemli bir unsur olduğu için 14 ayar altın takılar, 22 ayar altın takılara göre daha uygun fiyatlıdır.

14 Ayar Altın Takı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

14 ayar altın takı alırken nelere dikkat edilir

14 ayar altın, özellikle gündelik takılarda tercih edilir. 14 ayar altın takı alırken 585 rakamını ya da 14k ibaresini görmeniz gerekir çünkü bu değer, takının milyem değerini veya karatını gösterir. Takının üzerinde imalatçı firmanın veya kuyumcunun damgasının olması; bir damga yoksa da takının güvenilen bir firmadan veya kuyumcudan alınması gerekir. Aldığınız 14 ayar altın takının TSE belgesinin bulunması da oldukça önemli bir noktadır. 14 ayar altın ne kadar diye sorarsanız bu aldığınız takının işçilik oranına göre değişir. Aldığınız takının işçilik oranına göre ilerideki satış fiyatının değişebileceği de unutulmamalıdır. 14 ayar takı alırken satıcı firmadan faturasını da almanız gerekir. Böylece tadilat ya da bakım gerekmesi durumunda ilgili firmadan hizmet alınması daha kolay olacaktır.

14 ayar altın kolye modelleri ve fiyatları hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için rundajewelry.com’u ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Runda, 14 ayar altın ile tasarlanmış birçok kolye, küpe, bileklik ve yüzük seçenekleri de sunar. 14 ayar altın kullanılarak üretilen Runda takıları, doğadan ilham alarak tasarlanmıştır.

Yorum yap