Pırlanta Taşının Özellikleri

Kristal bir karbon şeklinde olan elmas, şeffaf mücevher kalitesinde çok özel bir değerli taştır. Elmas kelimesinin kökeni Yunanca adamas kelimesine dayanır. Bu kelime de ‘’yenilmez’’ anlamına gelir. Çünkü elmas dünyanın en sert maddesi olduğundan bu adı almıştır. 

Işığın her yöne aynı hızda kırılmasını sağlayan güçlü, üç boyutlu kübik bir yapıya sahiptir. Bu yapıyı meydan getiren taşın kendi oluşumudur. Elmas sıcaklığın en az 1050°C olduğu 140 kilometrenin üzerindeki derinliklerde oluşur. Karbon atomlarının oluşturdukları kovalent bir tetrahedral bağ, miyarlarca yıl devam eder. Tüm dünya üzerinde 30’dan fazla ülkede elmas yatakları bulunur. 

Genellikle elmas ve pırlanta iki farklı taşmış gibi algılanır. Ancak bu ikisi arasında bir fark yoktur. Çünkü pırlantanın işlenmemiş haline elmas denilir. Farklı kesim şekilleri belirlenir ve sonrasında da pırlanta adını alır. Günümüzde elması işleyerek farklı değerli metallerle bir arada kullanarak çok çeşitli tasarımlar dizayn edilir. Pırlanta takılar ışığın sanatını yansıtan çok şık ve etkileyici takılardır. Runda olarak sizin için tasarladığımız ışığınızı ortaya çıkartacak şık ve zarif modellerimiz arasından seçim yapabilirsiniz.

Pırlantalı Takılarla Şıklığınızı Ön Plana Çıkarın

Pırlanta öylesine güzel bir değerli taştır ki hangi takıda olursa olsun mükemmel şıklığı yakalamanızı sağlar. Bu takılarla tamamlanan kombinler çok daha zengin görünür. 

Ayrıca pırlantanın yok edilemez oluşu da bu değerli taşı aşkın evrensel sembolü haline getirmiştir. Yunanlılar elmastaki sönmeyen ışığın aşkın sönmeyen alevini temsil ettiğine inanırdı. Bu sebeple de geçmişten günümüze halen pırlanta gümüş yüzük gibi pırlantalı tasarımlar aşkın ifadesi olarak tercih elden takılar arasında yer alır. 

Pırlanta camdan dört kat daha fazla yansıtıcıdır. Takılarda ışığın eşsiz yansımalarını ortaya koyar. Pırlanta takılar eski zamanlar kralların, kraliçelerin, prenslerin, prenseslerin takabildiği özel takılardı. Günümüzde ise herkes kendini mükemmel hissetmek için harika pırlanta takı seçeneklerini değerlendirebilir. Pırlanta takılarla ışığınızı ortaya koyabilir, göz kamaştırıcı şıklığınızla her yerde parlayabilirsiniz. 

Etkileyici Doğal Taşlar ile Şık Takılar

Milyarlarca yıldır doğal taşlar mücevherden şifaya birçok alanda kullanılır. Etkileyici görünüm ve özellikleriyle doğal taşlar benzersiz takı tasarımlarına ilham verir. Amozonit, kehribar, ametist, akumarin, mercan, aytaşı gibi görünüm ve özellikleri farklı olan birçok doğal taş takılarda şık tasarımlara dönüşür. Örneğin; aytaşı renk ve ışık oyunlarıyla eşsiz seçeneklerden birisidir. Amozonit ise cesaret taşı olarak bilinir ve gümüş takılarda sıklıkla tercih edilir.

Morun her tonunu bulabileceğiniz ametist de takı tasarımlarında çok popüler olan bir doğal taştır. Bu doğal taşlar yarı değerli taşlar olarak ifade edilir. Zümrüt, yakut, safir ve elmas ise yüksek değerli taşlardır. 

Pırlanta gümüş küpe gibi şık takılar elmasın mükemmel şıklığını ortaya koyan takılardır. Doğal taşlardan kolye, küpe, bilezik gibi farklı takı seçenekleri tercih edilebilir. Rengine, berraklığına, kesimine, karat aralığına göre farklı seçenekler sunan pırlanta gümüş kolye gibi takılar arasından sizi yansıtan modelleri seçebilirsiniz. 

Pırlantanın Özellikleri Nelerdir?

Pırlanta dünyadaki en sert madde olan elmastan elde edilir. Elmas sevginin, gücün ve saf doğal güzelliğin zamansız ve kalıcı bir sembolüdür. Kübik (izometrik) bir düzende kristalize edilmiş karbon atomlarının kimyasal bileşimidir. 

Elmasın parlaklığı ve parıltısı, onun en değerli özellikleridir. Bir elmasın parlaklığı kırılma, yansıma ve dağılma özelliklerinden kaynaklanır. Elmasların renkleri, berraklıkları, parlaklıkları, ağırlıkları birbirinden farklı olur.  

Bilinenin aksine elmaslar renksiz değildir. Elmaslar sarımcı ve kahverengimsi renk tonlarına sahip olur. Çok az bir yüzdede elmas tamamen renksiz olabilir. Renksiz elmasları derecelendirmek için endüstri standartları şöyledir;

  • DEF - renksiz
  • GHIJ – neredeyse renksiz
  • KLM – soluk sarı
  • NOPQR – çok hafif
  • STUVWXYZ – hafif

Elmasın berraklığı ise kalıntı ve lekelerden arınmayı ifade eder. Elmas berraklığının dereceleri şu şekilde belirlenir;

  • FL (Kusursuz) – 10x büyütme altında hiçbir kalıntı ve kusur görünmez.
  • IF (Dahili Kusursuz) – 10x büyütme altında hiçbir kalıntı görünmez.
  • VVS1, VVS2 (Çok Çok Hafif Dahil) – mikroskop altında neredeyse hiç fark edilmeyen ve çok küçük kalıntılar görülebilir.
  • VS1, VS2 (Çok Az Dahil) – 10x büyütme altında çabayla görülebilen küçük kapanımlar.
  • SI1 ve SI2 (Biraz Dahil) – 10x büyütme altında kolayca fark edilebilen kapanımlar.
  • I1, I2 ve I3 (Dahil) – çıplak gözle görülebilen bariz kapanımlar.

Elmas kesim kalitesi de “Mükemmel, Çok İyi, İyi, Orta ve Zayıf” şeklinde değerlendirilir. Yüksek kalite kesim standardına sahip elmaslar maksimum yansıma, parlaklık ve parıltı sağlar. Elmas ağırlığı karat cinsinden ölçülür. Karat pırlantanın en kadar büyük olduğunu değil elmas özünün büyüklüğünü ölçer. Doğal büyük elmaslar nadir bulunur. Takılarda farklı tasarımlarda pırlantalar daha büyük görünebilir. Pırlantanın değerini dört ana bileşen gösterir;

  • Karat ağırlığı
  • Pırlantanın rengi
  • Pırlantanın berraklığı-parlaklığı
  • Pırlantanın kesimi

Pırlantalı Altın Takılarla Her Kombininiz Şık Olsun

Pırlanta altın ve gümüş gibi değerli materyallerle birleşerek çok şık takı seçenekleri sunar. Pırlanta gümüş bilezik ve pırlanta altın bilezik, kolye küpe ve yüzükler en değerli takı seçenekleri arsında yer alır. Altın ve pırlantanın oranları ve tasarımdaki kullanımları takı modellerinde alternatif seçenekler yaratır. Altın pırlanta evlilik yüzükleri oldukça popülerdir. 

Aşkın ve sonsuzluğun sembolü olan pırlantalı altın yüzükler, günlük şıklığı zengin detaylarla tamamlar. Pırlanta altın takılar her kombine zenginlik ve şıklık katar. Ne giyerseniz giyin pırlantanın ışıltısını mükemmel görünmenizi sağlar. Pırlanta takılarla seçtiğiniz tüm kombinler mükemmel görünüm sunar. Pırlantanın ışığından yararlanarak kombinlerinize tek dokunuşla zenginlik ve şıklık katabilirsiniz. Pırlantanın büyülü dokunuşuyla kombinlerinizi harika şekilde tamamlayabilirsiniz. Pırlanta küpeler, pırlanta bilezikler, pırlanta kolyeler arasından mükemmel seçimler yapabilir, şıklığınızı pırlanta ışığıyla tamamlayabilirsiniz.

Yorum yap