Doğal Taş Nedir? Doğal Taşlar ve Özellikleri

Doğal taş; kesilebilen, cilalanabilen, bu nedenle de birçok formda kullanabilen mineral, taş veya organik madde olarak açıklanır. Doğal taşlar, mücevherlerde ve dekoratif amaçlı süs eşyalarında sıklıkla kullanılır. Doğal taşların tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden biri; dayanıklılığı ve güzelliği yüksek olmasına rağmen yarı değerli olduğu için maddi olarak da uygun olmasıdır. Ayrıca doğal taşlar; alternatif tıpta sıklıkla kullanılır ve iyileştirici bir etkiye sahip olduklarına inanılır.

Doğal Taşlar Doğada Nasıl Oluşur?

Doğal taşlar, özetle mineraller topluluğudur ve uzun yıllar içerisinde yaşanan doğal olaylar sonrasında oluşurlar. Volkanik lav akıntıları, depremler, sıcaklık değişimleri, meteor düşüşleri gibi birçok olay; yer yüzeyinde değişikliğe neden olur. Bu değişiklikler; dünyaya ve atmosfere yansırken doğal taşların oluşum sürecini de etkiler. Atomlar bir araya gelerek elementleri; elementler bir araya gelerek mineralleri; mineraller ise bir araya gelerek doğal taşların oluşmasını sağlar. Oluşumları binlerce yıl süren doğal taşlar; yıllar boyunca içerisinde elektromanyetik enerji ile depolanırlar ve bu enerji de hem insanları hem de ortamları etkileme gücüne sahiptir.

Doğal Taş Nasıl Bulunur?

 

Doğal taşların birçok çeşidi vardır ve her bir çeşit, farklı doğal olayların yaşandığı farklı yerlerde bulunur. Ayrıca doğal taşların oluşumu binlerce yıl sürdüğü için bulundukları ortamın doğal özelliklerine göre şekillenirler.

Doğal Taşlar Nasıl ve Nerelerde Kullanılır?

Doğal taşlar, güzel görünmelerinin yanı sıra farklı enerjilere de sahiptirler. Bu nedenle de birçok farklı amaçla kullanılmaktadır. Özellikle takılarda ve süs eşyalarında sıklıkla tercih edilirler. Doğal taşlar takılarda kullanılırken içlerindeki enerji de dikkate alınır. Doğal taşlar ile tasarlanan takılar ve süs eşyaları tercih edilirken yansıttıkları enerji de göz önüne alınır.

Hangi Doğal Taşlar Birlikte Kullanılır?

Doğal taşlar farklı enerjilere sahiptirler ve yan yana geldiklerinde ya da aynı ortamda bulunduklarında enerjilerini birleştirerek artırırlar. Bu yüzden tasarlanan birçok takı ve eşyada farklı doğal taşlar bir arada kullanılır.

Başlıca Doğal Taşlar Hangileridir?

Malakit Taşı

Malakit taşının özü bakır cevheridir. Malahit taşı olarak da bilinen bu doğal taş, yeşil tonlara ve üzerinde koyu yeşil çizgilere sahiptir. Bu doğal taşla ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz yazımızı okuyabilirsiniz.

Turmalin Taşı

Turmalin taşı, doğal taşlar arasındaki en renkli taşlardan biridir. Bu yüzden gökkuşağı taşı olarak da adlandırılır. Pembeden yeşile kadar farklı çeşitler sunar. Farklı renklere sahip olmasının nedeni; içeriğinde bulunan mineral miktarına göre renklerin değişmesidir. Bor kristal madenlerinden elde edilen turmalin taşı, pahalı ve yarı değerli bir taştır. Manevi olarak turmalin taşının sihirli bir taş olduğuna ve kişiyi kötülüklerden koruduğuna inanılır. Bu doğal taş; birçok takıda ve özellikle tesbih yapımında kullanılır.

Yakutlu Zoisit Taşı

Yakutlu zoisit taşı, 3 taşın bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Bu doğal taş; yeşil rengini zoisit taşından, moru andıran kırmızı rengini yakut taşından, siyah beneklerini ise çermakit taşından alır. Bu üç doğal taşın her birinin farklı özellikleri vardır. Sağlık taşı olarak da bilinen yakutlu zoisit taşı; vücuttaki enerjiyi dengeler ve kalp sağlığına iyi gelir. Bu etkisinin hissedilmesi için taşın tene değmesi gerektiğine inanılır.

Yeşim Taşı

Yeşim taşı, Uzak Doğu’da yaygın bir kullanıma sahiptir ve uğurlu bir taş olduğuna inanılır. Yeşilin tonlarına sahip olan yeşim taşı; cennet taşı olarak da bilinir. Yarı saydam bir özelliğe sahip olan bu doğal taş; yeşilin yanı sıra sarı, beyaz, kahverengi ve kırmızı renklerde de bulunur.

Yıldız Taşı

Yıldız taşı; içeriğinde bakır, demir, titanyum ve silisyum gibi birçok farklı minerali barındırır. Azim taşı olarak da bilinen bu doğal taşın kararlığı ve özgüveni artırdığına inanılır. Yıldız taşı; metalik bir parlaklığa ve ışıltılı bir görünüme sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı da takı tasarımında sıklıkla tercih edilir.

Doğal Taşlı Takılar Hangileridir?

Doğal taşlar hem görselliklerinden hem de enerjilerinden dolayı birçok takı tasarımında kullanılırlar. Doğal taşlar, özellikle bileklik tasarımında çarpıcı sonuçlar sunmaktadır. Altının doğal taşlar ile buluşması sonucunda eşsiz bileklikler tasarlanmaktadır.

 

Yorum yap