Pırlanta Nedir? Başlıca Pırlanta Özellikleri Nelerdir?

Göz kamaştıran pırlantalar; öncelikle yüzüklerde, ardından da kolye, bileklik gibi birçok takıda sıkça tercih edilir. Çünkü pırlantanın eşsiz bir ışıltısı vardır ve kadınların hem şıklığını hem de ışıltısını artırır. Ayrıca pırlanta yüzükler, evlilik teklifinin de vazgeçilmezi olmuştur. Eskiden beyaz pırlantalı yüzükler daha çok tercih edilirken günümüzde beyaz pırlantaların yanı sıra renkli pırlantalı yüzükler de çokça tercih edilmektedir. Peki, pırlanta nedir? Elmas madeninin belirli bir formda kesilmesiyle elde edilen özel şekilli taşa, pırlanta denir. 

Pırlanta Nasıl Anlaşılır?

Pırlantanın gerçekliğinden emin olmanın en güvenli yolu, bir uzmandan destek almaktır. Bu yüzden pırlantalı takılar tercih ederken güvendiğiniz bir markadan alışveriş yapmanızı öneriyoruz. Bir pırlantanın gerçek mi sahte mi olduğunu anlamanın başka yolları da vardır. Elmasın özel şekilli hali olan pırlanta; kolayca buğulanmaz. Bu nedenle pırlanta taşa nefesinizi verdiğinizde buğu kalıyorsa taşın sahte olduğunu düşünebilirsiniz. 

Elmas, yoğunluğu yüksek olan bir madendir. Bu nedenle de pırlantayı suyun içine bıraktığınızda batması gerekir. Eğer pırlanta su dolu kabın içinde yüzerse sahtedir. 

Çok kaliteli pırlantalar hariç, pırlantalara büyüteçle bakıldığında kusurlar görünür. Pırlanta olduğu düşünülen taşa bakıldığında hiçbir kusur ya da leke görünmüyorsa taşın gerçekliğinden şüphe edilmesi gerekir. 

Kendinizin kolaylıkla yapabileceğiniz bu testler, size yardımcı olsa da taşın güvenilirliğinden %100 emin olmak için bir profesyonel yardımı gereklidir. Günümüzde birçok pırlantalı takı, sertifika ile satışa sunulmaktadır. Siz de sertifikası bulunan takıları tercih edebilirsiniz.

Pırlanta ve Elmas Aynı Şey Midir?

Pırlanta, elmastan elde edilir ve elmasa özel bir şekil verilmesiyle ortaya çıkar. Bu nedenle de bir taşa, kesimine ve şekline göre elmas ya da pırlanta denir. Elmasın alt kısmı kubbe gibi kesildiğinde daha ışıltılı bir taşa dönüşür ve bu taş, pırlanta olarak adlandırılır. 

Pırlanta ve Elmas Arasındaki Farklar

Elmasın kesim yüzeyi daha az iken pırlantanın kesim yüzeyi daha fazladır. Elmasın alt kısmı düz bir şekle sahipken pırlantanın alt kısmı kubbe şeklindedir. Elmas, ışığı yansıtma özelliği en yüksek değerli madenlerden biridir. Pırlanta ise kesiminden dolayı daha ışıltılı bir taştır.       

Pırlantalı Takı Temizliği Nasıl Yapılır?

Pırlantalı takıların ışıltısını koruyabilmesi için düzenli olarak bakım yapılması gerekir. Bunun için pırlantalı takınızı satın aldığınız firmadan profesyonel destek alabilirsiniz. Ayrıca isterseniz pırlantalı takılarınızı doğal yöntemler kullanarak evde de parlatabilirsiniz. Bir kabın içine ılık su ve sıvı sabun koyun. Ardından pırlantalı takınızı bu karışımın içinde bekletin. Daha iyi bir temizlik için yumuşak bir diş fırçasıyla pırlantalı takınızı fırçalayın ve bir bez ile kurulayın. Temizlik için evde uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem de diş macunudur. Yumuşak bir diş fırçasına, diş macunu sürün ve nazik hareketlerle pırlantalı takınızı fırçalayın. Takınızı durulamadan havlu ile temizleyin. Pırlantalı takılarınızı temizlerken dikkat etmeniz gereken en önemli şey; temizlikte kullandığınız ürünlerin kimyasal içerikli olmamasıdır. Çünkü kimyasal içeriğe sahip ürünler, pırlantaların parlaklığını kaybetmesine neden olabilir.

Yorum 1

The creation of jewellery involves intricate craftsmanship, blending artistic design with technical skill. Whether crafted by hand or through modern technology, each piece is a work of art, reflecting the creativity and expertise of the maker.

Isadora Jewellery Ocak 03, 2024

Yorum yap