Altın Ayarları Nedir? Milyem Hesaplama Nedir?

 Altın Ayarları Nedir?

Altın ayarları altını hem aksesuar hem de yatırım için kullanan herkes için çok önemli. Altın nasıl hesaplanır sorusuna cevap vermek işte tam da bu sebeple kıymetli hale geliyor. Altın mücevher mucizesi doğal formlarla birleştiğinde etkileyici bir görünüm ve estetik kazandırmakla kalmıyor, ziynet eşyası olarak bir değer de ifade ediyor.

Doğada %99,99 saflık oranlarına ulaşan altın, işlendiği durumda farklı elementlerle karıştırılabiliyor ve oluşan alaşımların değeri farklılaşıyor. Altın küpe, altın bilezik ve çok daha fazla takıyla hayatımızda olan bu değerli maddenin ayarlarına hep beraber bir göz atalım.

 

Milyem Hesaplama Nedir?

Milyem hesaplama altın ayarlamasının merkezinde olan işlem olarak kabul edilir. Bu sebeple milyem hesabı altın mücevher alırken ve satarken çok önemlidir. Altın satarken nasıl hesaplanır sorusunu duyar gibiyiz. O halde bizi iyi dinleyin. Çünkü en yüksek altın ayarı belirlenirken de milyem hesaplamasına ihtiyacınız var. Örneğin, 22 ayar bilezik nasıl hesaplanır?

İşte milyem burada devreye giriyor! 22 ayar altının milyem karşılığı 916 olarak belirlenmiştir ve tüm ayarların farklı bir milyem değeri vardır. Milyem hesaplaması altın saflığının 1000 üzerinden değerlendirilmesi ile yapılır ve altının hangi ayarda olduğu onun saflık derecesini belirler.

Hesaplama denklemini kurarken içerikte bulunan saf altın kütlesini toplam kütleye bölmek ve 1000 ile çarpmak gerekiyor. Bu da ihtiyaç duyduğunuz milyem değerini sunuyor. 24 ayar altın doğada bulunan en saf altın oranına yani %99,99’a eşit olurken, ayar miktarı azaldıkça saflık değeri de buna bağlı olarak azalıyor.

 

Altın Ayarları ve Renkleri

Altın ayar hesaplama konusunda renklerin de bir anlamı olabilir! Çünkü altın maddesinin renkleri farklı alaşımları temsil eder. Platin ve nikel karışımının kullanıldığı beyaz altın ayarları diğer altın maddelerine göre farklı hesaplanabilir. Böylece her biri için farklı milyem değerlerine ulaşmak mümkündür.

Dikkat edilmesi gereken bu noktayı atlamayalım. Alaşımlar saf altının farklı elementlerle karıştırılmış hali olduğu için elementin değerine göre altın ayarı ve rengi farklılaşabilir. Hepimizin bildiği sarı renk çinko karışımından gelir. Oysaki gümüşle karıştırıldığında bu renk yeşil olmaktadır.

 

Altın Ayarları ve Fiyatları 

 Altın ayarları ve fiyatları tamamen milyem değerleri üzerinden açıklanabilir. Elbette farklı renklerin farklı fiyat aralıkları vardır. Burada sorulması gereken soru altın ayarları nasıl anlaşılır olacaktır. Elbette bu biraz ustalık meselesi, ancak doğru yerden alışveriş yapıldıysa mevcut milyem değeri de bilineceği için bu konuda içiniz rahat olabilir.

Altın tüm dünyada işlem gören bir madde olduğu için topluluk hareketlerine göre fiyatlandırmada değişiklikler yaşanabiliyor. Örneğin evliliklerin yoğunlaştığı dönemde fiyatlar artabilir. Yani talep fiyatlarda değişkenlik yaratabilir ancak genel çerçevede altının ayarı ne kadar yüksekse o kadar değerli olur.

 

Altın Yatırımı Neden Önemli?

Gram altın ayarları veya mücevher üzerinden yapılan ayarlamalar... Her biri aslında altının değerli bir yatırım aracı olmasıyla bağlantılıdır. Dünyamızı parlatan altın değerini yitirmez. Yitirmek bir kenara dursun, değerini zaman içinde yükseltmeye devam eder. Onu akıllıca kullanmalı ve dünyamızın döngüsünü sürekli kılmalıyız.

Yorum 1

Soru? Cumhuriyet altını çeyrek alış satış nasıl hesaplanır

Kahraman Kasım 02, 2021

Yorum yap