Altın Hangi Toprakta Bulunur? Altın Hangi Renk Topraktan Çıkar?
Altın Hangi Toprakta Bulunur?
Dünya’nın dış katmanın yaklaşık olarak milyarda üçünü oluşturan ve bu nedenle çok nadir bir madde olan altın, tarih boyunca en değerli doğal kaynaklardan biri olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle de geçmişten günümüze, insanlık tarafından altına karşı hep büyük bir ilgi olmuştur ve bu ilgi bugün de devam etmektedir.
İnsanlar, neredeyse her uygarlık tarafından değerli olarak kabul edilmiş altını bulmak için sürekli çalışmışlardır. Bu çalışmaların sonucunda da bu değerli madeni bulabilmek için birçok yol geliştirmişlerdir. Bitkileri ve toprağı, yani kısacası doğayı takip etmek her zaman en önemli nokta olmuştur.
Altın adı verilen değerli maden, büyük parçalar yerine daha çok küçük pullar ya da kayaların içinde ince şeritler halinde bulunur. Kayalarda yer alan altın neredeyse her zaman saf halde bulunurken büyük altın parçalarına külçe, küçük parçalara ise altın tozu denilmiştir.
Altın Hangi Renk Topraktan Çıkar?
Toprak rengi ya da toprak rengindeki değişiklikler, altın bulmada yardımcı olabilir. Yoğun demir içeren topraklar, daha çok sarı veya kırmızı tonlarındaki topraklardır. Bu topraklar, demirin oksitlenmemiş olduğu durumda siyah renkli de olabilirler. Demir veya diğer ağır metallerin bulunduğu topraklarda altın da bulunabilir. Ayrıca bazı toprak veya kayalar, yeraltındaki tortu birikintilerinden gelen asit nedeniyle çevresindeki toprak ya da kayalardan daha açık bir renge sahip olabilirler. Bu da altının o kayaya veya toprağa yakın olabileceğine dair bir ipucu verir.
Altın Hangi Tip Toprakta Oluşur?
Altın denince ilk akla gelen toprak türü ‘kara kum’dur. Kara kum olan yerde kesinlikle altın vardır denemese de bu toprak türünün çok sayıda mineral ve ağır metal içerdiği bilinmektedir. Altın da en ağır metallerden biri olduğu için altın arayanların en çok baktığı topraklar, kara kumdur. Volkanik kül içeren topraklar ve daha çok çöllerde görülen kırmızı topraklar da yine altın arayan kişilerin sıklıkla baktığı topraklar olur.
Altın, birçok kaya türünde karşımıza çıksa da en fazla kuvars kayalarda bulunur. Bu ne kadar önemli bir ipucu gibi görünse de kuvars kayalar o kadar fazladır ki daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulur. Bu yüzden de kirli ya da çürümüş olarak bilinen kuvarslara bakmak, altın bulma olasılığını artıracaktır. Ayrıca kirli kuvarsların içinde bulunan kahverengi ya da turuncu parçalar da altına yakın olunduğunun bir işaretidir. Kirli kuvarsın özelliklerinden biri de kırılgan olmasıdır. Kirli kuvars kayalar, çekiç ya da kürek yardımıyla kolayca kırılabilir. Bu kayalar kırıldığında ince şeritler halinde bulunan saf altına ulaşılabilir.
Farklı kaya türlerinin temas ettiği noktalar, altının yakınlarda olabileceğinin başka bir işaretidir. Farklı kaya türleri 90 derece açıyla bir araya geldiğinde ortaya çıkan basınç ve bu basınçtan kaynaklanan yüksek sıcaklıklar kayalarda çatlakların oluşmasına neden olur. Altın da bu ısıya maruz kalarak sıvılaşır ve yüzeye doğru itilir. Bu süreçte yavaş yavaş soğuyarak katı bir form ile karşımıza çıkabilir.
Yorumlar 3
I am into panning and buying gold as well as mining gemstones in my area and therefore Iam doing research for better prospects.
Usta kireç taşının kristalize olmuş haline çok rastlıyorum kireç taşının olduğu yerlerde altın bulunurum.
Kara mum diye bir toptak turu yok..
Siz buraya bunu yazmissiniz , millette sizden copy paste yapmis ve tam bir yanlis bilgi kaynagi olmus durumdasiniz..