Altında Saklı Yatan Terim “Milyem” Nedir?

Tarih boyunca insanların hayatında çeşitli şekillerde var olan altın, kimi zaman alışveriş için kimi zaman güç ve zenginlik göstergesi olması için kullanılmıştır. Kralların başlarını süslemiş, hanedanlıkların dört bir yanında yer almıştır. İlk kez Mısır’da plakalar halinde inceltilip kesilerek şekil verilen altınlar, para (sikke) yerine kullanılmıştır. Günümüzde ise altın, hem bir yatırım aracı hem de mücevher olarak hayatımızda önemli bir yere sahip. Ne amaçla olursa olsun, çoğumuzun altın alırken dikkat ettiği bazı benzer özellikler var. Eğer ki yatırım amacıyla altın alıyor ya da altın satıyorsak altının gramajına, eğer mücevher olarak satın alıyorsak görünüşüne bakıyoruz. 14, 18, 22 ya da 24 ayar olması gibi özellikleri de göz ardı edemiyoruz. Peki altının asıl değerini hesaplamamıza yarayan şeyin ne olduğunu biliyor musunuz? Bilmiyorsanız sizi hemen “milyem” kavramıyla tanıştıralım ve altına yakın kadrajdan bakalım. 

Altın Takılarda Milyem Kavramı

Milyem, altınlarımızı satarken aslında çokça karşılaştığımız bir kavram. “İşçilik bedeli dahil değil.” gibi cümleleri hemen hemen hepimiz duyuyoruz. İşlenmiş bir altını alırken pahalıya alıyoruz fakat satarken çok daha düşük bir bedele eş değer oluyor. Bunun nedeni ise elimizdeki altının imalatı sırasında işin içine işçiliğin girmesidir. Üretim aşamasında büyük işçilik gerektirmeyen çeyrek altın gibi altınlarda alım-satım arasında çok fazla fark olmaz ancak küpe, yüzük, bilezik gibi mücevherlerde bu fark daha fazladır. İşte bu hesaplama altının yalnızca milyem üzerinden hesaplanması demektir. Yani hemen yukarıda yaptığımız hesap doğrultusunda işçilik dışı maliyet hesaplanır. Duymaya ve görmeye en çok alışkın olduğumuz altın ayar ve milyemlerini sıralamak gerekirse şöyle diyebiliriz:

14 ayar 585 milyem

18 ayar 750 milyem

22 ayar 916 milyem

24 ayar 995 ya da 999,9 milyem

Altında Milyem Nasıl Anlaşılır?

Doğada yüzde yüz saf halde bulunmayan değerli metaller, işlenebilmek için farklı metallere ihtiyaç duyarlar. %99,9 saflıkta olan altın da tıpkı diğer değerli metaller gibi alaşım ve karışımlarla şekil alır. Doğal halinde çok sıvı olan altın, katılaşmak için diğer metallerle alaşmak durumundadır. Bu alaşıma has adı verilir. Altının içine karıştırılan diğer metallerden ortaya çıkan alaşım altının “ayarını” belirler. Has 24 ayar altın saf altın olarak kabul edilir. Altının saf gümüş ile karışımından yeşil altın, platin ve nikel ile karışımından beyaz altın, bakır ile karışımından kırmızı altın, çinko ile karışımından da sarı altın elde edilir. Bu karışımlar/alaşımlar içindeki altın miktarını bindelik oranla ifade eden ölçü birimine ise “milyem” denir. Örnekle açıklayacak olursak; “995 milyem” demek, sahip olduğunuz altının binde 995’inin saf altın olması demektir. 

Altında Milyem Nasıl Hesaplanır?

“Milyem hesaplaması için kuyumcu olmak mı gerekir?” dediğinizi duyar gibiyiz. Tabii ki hayır, siz de altın alıp satarken milyem hesabı yapabilir ve buna göre tercihlerinizi belirleyebilirsiniz. Gelin, bir hesaplamayı birlikte yapalım. Örneğin, elinizde 18 ayar ve 200 gr ağırlığında bir altın bilezik var ve milyem hesaplaması yapmak istiyorsunuz. Has altının 24 ayar olduğunu hesaba kattığımızda bunun için 18’i 24’e bölüp bileziğin gramajıyla çarpmanız gerekiyor. 18/24 x 200 = 150 sonucunu verecektir. Yani elinizdeki 200 gr’lık altın bileziğin 150 gramı saf altın demek oluyor.

“Milyem nedir?”, “995 milyem nedir?”, “Kuyumculukta milyem nedir?”, “916 milyem nedir?” gibi birçok soruyu yanıtladık. Bu kavramlarla birlikte “altını” daha yakından tanıdığımıza göre altının en değerli haliyle tanışabilirsiniz. Runda Jewelry’nin sürdürülebilir altın zincir kolyeleriyle doğaya saygılı alışverişe hemen başlayın!

Yorum yap