Gümüş Bileklik Nasıl Temizlenir? Gümüş Bileklik Temizleme Yöntemleri Nelerdir?

Gümüş, takı tasarımda sıklıkla tercih edilen değerli bir madendir. Hem uygun fiyatı hem de kalitesi nedeniyle mücevher sektörü tarafından kolye, yüzük, küpe, bileklik, alyans gibi birçok takının tasarımda kullanılır. Gümüş takılar zamanla toz, kir, ter, yağ gibi dış etkenlerden olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle de kirlenebilir ve kararabilir. Böyle bir durum yaşandığında gümüş takıların ilk günkü parlaklığına kavuşabilmesi için doğru şekilde temizlenmesi gerekir. 

Gümüş Bileklik Temizleme Yöntemleri Nelerdir?

Gümüş bileklik karardığında veya kirlendiğinde farklı yöntemler kullanılarak temizlenebilir. Diş macunu, bulaşık deterjanı, sabun, sirkeli su gibi kolaylıkla bulunan malzemelerle kararan gümüş bileklikler ve diğer takılar temizlenebilir.

Karbonat ve Sirkeli Su ile Temizleme

2’şer yemek kaşığı sirke ve karbonat, bir miktar suda karıştırılır. Kararan gümüş bileklik bu karışımın içine koyulur ve yarım saat bekletilir. Süre dolunca sudan çıkarılır ve yumuşak bir bezle kurulanır.

Tuz ve Limon ile Temizleme

Limon asidik yapısı sayesinde gümüşü parlatmada oldukça etkilidir. Bunun için 2 yemek kaşığı limon suyu, bir yemek kaşığı tuz ile karıştırılır. Gümüş bileklik yarım saat boyunca bu karışımda bekletilir. Ardından suyla durulanır ve yumuşak bir bez ile hafifçe kurulanır.

Diş Macunu ile Temizleme

Bir pamuğun ya da kullanılmayan bir diş fırçasının üzerine az miktarda diş macunu sürülür. Nazik hareketlerle ovularak ya da fırçalayarak gümüş bileklik temizlenir. Ardından suyla durulanır ve bir bez ile kurulanır.

Ketçap ile Temizleme

Her evde bulunan ketçap ile kararan gümüş takılar kolayca parlatılarak ilk günkü renkte ve parlaklıkta olması sağlanabilir. Bunun için gümüş bilekliğin üzerine bir miktar ketçap sıkılır ve 15 dakika boyunca bekletilir. Ardından durulanır ve bir bezle kurulanır.

Gümüş Bileklik Temizlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

gümüş bileklik temizleme yöntemleri

Gümüş bileklikleri sık sık veya yanlış malzemeleri kullanarak temizlemek, takıya zarar verebilir. Ayrıca kullanılan malzemelerin miktarı da oldukça önemlidir. Gümüş takıları temizlerken hassas davranılmazsa takının çizilmesine neden olabilir. Gümüş bilekliklerin haftada bir, düzenli olarak temizlenmesi faydalıdır.

Gümüş takılar temizlenirken kullanılan bez, fırça, sünger gibi malzemelerin de önemi oldukça fazladır. Gümüşlerin çizilmesini önlemek için yumuşak yapıya sahip malzemeler tercih edilmelidir.

Gümüş bileklikleri saklarken de özenli davranmak gerekir. Bunun için güneş görmeyen, kuru ve serin yerlerde saklamak önerilir. Ayrıca gümüşleri birbirine değmeyecek şekilde saklamak, çizilmemelerini sağlar.  

Kararan Gümüş Bileklik Evde Nasıl Temizlenir?

Kararan gümüş bileklikler evde nasıl temizlenir ve nasıl parlatılır sorularının çok basit cevapları vardır. Gümüş aksesuarları parlatma işlemi için her evde bulunan tuz, sirke, bulaşık deterjanı, amonyak gibi malzemeler pratik bir şekilde etkili sonuçlar almayı sağlar.

 

Yorum yap