Gümüş Nasıl Parlatılır? Gümüş Parlatma Yöntemleri Nelerdir?

Takılar hem günlük hem de şık kombinlerin vazgeçilmezi oldular. Bugün çoğu kişi kombinlerini aksesuarlar ile tamamlayarak tarzlarını yansıtıyor. Takıların kullanım sıklıkları arttıkça temizleme, parlatma sıklıklarının da artması gerekiyor. Kolyeden küpeye, yüzükten bilekliğe; hatta alyansa kadar tüm kararan, kirlenen, yağlanan gümüşler evde kolaylıkla temizlenebilir; ilk günkü parıltısına kavuşabilir. Böylece değerli takılar, değerini korumaya devam edebilir.

 

Gümüş Parlatma Yöntemleri Nelerdir?

Gümüş takılarda karşılaşılan en önemli sorun; takıların sıklıkla kararması ve parıltısını kaybetmesidir. Bu sorunu ortadan kaldırmanın birçok pratik yolu var. Her evde bulunan içeriklerle oluşturulan karışımlar sayesinde gümüş takılar, kolay ve hızlı bir şekilde parlatılabilir. 

 

            Diş Macunu ile Gümüş Parlatma 

Diş fırçasına, pamuğa ya da peçeteye bir miktar diş macunu sürülür. Takının tamamı hafifçe ovulur ve ardından su dolu bir kapta yarım saat bekletilir. Son olarak takılar durulanır ve bir bez ile kurulanır.

 

            Sirkeli Su ve Karbonat ile Gümüş Parlatma

Temizleyici özelliği ile bilinen sirke, gümüş temizliği ve parlatmasında da oldukça etkilidir. Bir kabın içerisine az miktarda su koyulur ve 2’şer yemek kaşığı sirke ve karbonat eklenir. Gümüş takılar, yarım saat boyunca bu kabın içerisinde bekletilir. Sonrasında takılar durulanır ve bez ile kurulanır.

 

            Tuz ve Limon ile Gümüş Parlatma

 Bir limonun suyu sıkılır ve 1 yemek kaşığı tuz ve su ile karıştırılır. İyice karıştırdıktan sonra gümüş takılar suyun içerisine konulur ve yarım saat beklenir. Süre dolunca takılar durulanır ve bir bez ile kurulanır.

 

            Bulaşık Deterjanı ile Gümüş Parlatma 

Bir cezvenin içine su doldurulur ve 2-3 damla bulaşık deterjanı eklenir. Gümüş takılar cezvenin içine konulur ve kısık ateşte 10-15 dakika boyunca kaynatılır. Ardından aksesuarlar durulanır ve bir bez ile kurulanır.

 

            Sabun ile Gümüş Parlatma

 Parlatmak istenilen gümüş takının üstüne sıvı sabun sıkılır ve yumuşak bir fırça yardımıyla hafifçe ovalanır. Yeterli parlaklığa ulaşıldığı düşünüldüğünde su ile durulanır ve bez ile kurulanır.

 

            Amonyak ile Gümüş Parlatma

Bir kabın içine 1 bardak ılık su ve yarım bardak amonyak eklenir. Gümüş takılar bu karışımın içine konularak 10 dakika kadar bekletilir. Ardından takılar durulanır ve bir bez ile silinerek kurulanır.

 

Gümüş Parlatılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ev ortamında ve evdeki içeriklerle kolaylıkla yapılabilen gümüş parlatma işleminde, dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Gümüş parlatma yöntemlerini uygularken ellerin kimyasal içeriklerden etkilenmemesi gerekir. Bu nedenle gümüşler parlatılırken eldiven takılmalıdır. Ayrıca bahsedilen karışımların bir kısmı, havaya gaz çıkarabilir.

 

Bu yüzden gümüş parlatma işlemi boyunca ortam iyice havalandırılmalı ya da maske takılmalıdır. Gümüş takılara zarar vermemek, renk bozulmaları yaşamamak ve iyi sonuçlar elde edebilmek için yöntemlerde bahsedilen içerik karışım talimatlarına uyulmalıdır.

 

Yorum yap